2024. május 16. | csütörtök | Mózes, Botond nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó Kiadványok
Válogatás / több előadó: A Nagy Óvodás Album
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

Gyermekkorom visszatért

Régen volt már az az idő, amikor én óvodás voltam, ám most a Nagy Óvodás album segítségével átélhettem azokat a pillanatokat, amelyeket akkor tapasztaltam, amikor még olyan kicsi voltam, hogy azt szinte elhinni is nehéz. Végre egy vérbeli gyerekalbum, amelyben mindenki megtalálhatja amire gondol.

Már a borítóból kiderül, hogy ezen a lemezen nem csak dalok hallhatóak, hanem mindenféle versek, mesék, amelyek egy óvodás kisgyerek számára érdekesek lehetnek. A borító nekem nagyon tetszett, mert pont annyira díszes, amennyire kell. A kis grafikák pedig akár a lurkók jeleit is szimbolizálhatják. A hátsó oldalon láthatjuk, hogy 23 tétel került fel a korongra, és már itt sok ismerős cím tűnhet fel. A belső oldalakon a dalok szövegei olvashatóak, amely nagyon hasznos lehet azoknak a szülőknek, akik annyira már nem emlékeznek a óvódás foglalkozásokra.

Süss fel nap és társai!

Rögtön egy olyan dallal indítunk – Süss fel nap – amelyet garantáltan ismer mindenki, és sok kisgyerek énekelgeti még most is. Ahogy a következő kettőt is – Pál, Kata, Péter, Hová mégy te kis nyulacska? – sokan még most is dúdolgatják. Azt hittem, hogy felnőttek fogják ezeket előadni, de kellemes meglepetés volt, hogy gyermekek daloltak rajta, szépen, érthetően, így nem kell attól tartani, hogy nem tanulható a szöveg.

Bújj-bújj zöldág: remek harangjáték dallammal indít ez a sokak szárára körjátékot felidéző dalocska. Mit most? című nótát több kisgyerek énekli el, nagyon jól „össze válogatva”, mert tisztán és hibátlanul szól. Sokan élhettük át, milyen az, amikor Elvesztettem zsebkendőmet. Tréfás kis felvétel, amelyben ismét a harangjáték dominál. A Nyuszi Gyuszi az első olyan dal, amelyet nem ismertem meg eddig, ez az én óvodás pályafutásomból. De a dal szövegéből minden kicsi megismerheti milyen is egy igazi nyuszika, fülbemászó dallamával pedig könnyen tanulható.

Az eső is elered

Haragszik a katona! Ez a sor annyira megmaradt bennem, mert soha nem értettem, miért is baj az, ha elázik a lova. Na de mindegy is, a dal aranyos és könnyen elsajátítható a mai kor gyermekeinek is. Ahogy a Mókuska elnevezésű dal is, amelyben már az egészségügy is szerepet kap, ugyanis a mókusnak eltörött a lába, de ahogy egy csalafinta kisfiú is újra a fára vágyakozik, a mókus is tarthatatlan. Ritmusa pajkos, harmonizál a dallammal.

Az Én kicsike vagyok tipikus anyák napi ünnepségek kísérő nótája volt az én időmben, amelynek könnyű szövege és dallama van. Zsipp-zsupp: na ez az, ami lehet hogy játékos és szeretik a gyerekek, de én ki nem állhattam, hogy lóbáltak a levegőben. Ezzel mást nem is lehet kezdeni, ez a dal ennyi…

Kiskacsa is megérkezett

Hopp Juliska! Na végre valahol igazán hallom a furulyát, amelyet először első óvónénim szólaltatott meg és azóta valahogy egybefonódott ezzel a dallal. Csakúgy mint a ha Lengyelországot hallok, akkor eszembe jut a Kiskacsa fürdik című nóta. Ám valahogy ezt mi annak idején gyorsabb tempóba énekeltük. A kislány szépen tisztán adja elő. Gólya bácsi, gólya: na ez volt az a nóta, amit megint nem ismertem. De a szövege roppant hasznos, mert a gyermekekkel megéreti azt, hogy a gólya bizony költőző madár. Dallama szintén nagyon könnyen énekelhető. Boci-boci tarka: örök sláger!

Ez volt az első melódia, amelyet zenei tanulmányaim elején sikerült megtanulnom. Roppant egyszerű, a verse pedig könnyen megjegyezhető, aranyos. A tehénbőgés pedig még valóságosabbá teszi.

A part alatt: nagy kedvencem volt ez a dal, most is örömmel dúdolgattam. A szövege olyan, hogy szinte látjuk magunk előtt az egész folyamatot. Talán nem véletlen, hogy ez került utolsó dalnak, mert azért itt már nagyobb odafigyelés kell a lurkók részéről, ahogy bemutatja a dal, hogy melyik állat éppen mi is csinál. A dallamot is itt éreztem a legnehezebbnek…

Családoknak ideális

Nem könnyű egy gyermeklemezről felnőttnek írni, mert nyilván máshogy állunk már hozzá a óvódás kori emlékekhez, de mindenképpen ki kell emelnem, hogy végre egy olyan album került a kezembe, amely még tiszteli a hagyományokat, a jól bevált és évtizedeken át működő gyermekdalokat rögzítette, nem pedig valami új dolgot talált ki. Mert persze, kell a megújulás is, de azért ami örök érték marad, azokat nem kell elvetni.

A szövegeknek van mondanivalója, a gyermekek szókincse is bővülhet ezáltal, a zeneszámokban pedig valódi hangszerek hangjai csendülnek fel, nem a kiskorban is oly’ divatossá vált „tuc-tuc”… A szülőknek pedig remek alkalom lehet együtt énekelni csemetéjükkel, hiszen ezeket a nótákat nagy valószínűség szerint ők is ismerik… Értékes anyag, ajánlani tudom mindenkinek, akinek óvódás korú gyermeke van. Nekem még nincs, így csak nosztalgiázni tudtam, vegyes érzelmekkel…

- havassy -

[2008.07.30.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.15.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.14.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még