2024. május 1. | szerda | MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolatok
Alföldi Róbert
Kapcsolódó események
Charpentier: Három bibliai történet - magyarországi bemutató
[2006. március 21.
kedd 19:30]

Charpentier: Három bibliai történet - magyarországi bemutató

Mors Saulis et Jonathae, H 403 (Saul és Jonathas halála) Dialogus inter angelos et pastores, H 420 (Párbeszéd az angyalok és a pásztorok között) Caedes sanctorum Innocentium, H 411 (A szent ártatlanok lemészárlása)

Versailles-ban lesz az első előadás 2005. december 6-án, a második előadásra a Thália Színházban kerül sor március 21-én.

A Versailles-i Királyi Kastély nem csak a világ egyik leglátogatottabb turistaközpontja, hanem a barokk művészet jelenkori kutatásának nemzetközi centruma is. A kastély minden évben fesztivált rendez a barokk zene legjobbjainak részvételével, ezúttal – működése során első alkalommal – külföldi művészekkel közösen, koprodukcióban mutat be operát. A megtiszteltetés Magyarországnak és a magyar művészeknek jutott, akik 2005. decemberében a Versailles-i Kastélyban francia művészekkel közösen mutatják be a francia barokk egyik legnagyobb mesterének, Marc-Antoine Charpentier-nek (1643-1704) egyik darabját.

A Trois histoires sacrées (Három bibliai történet).

A mű igazi ritkaság, a premiert két éves kutatómunka előzte meg. A kutatóközpont által nemrég felfedezett és rekonstruált darabot a Versailles-i Opera zeneigazgatója, Olivier Schneebeli dirigálja majd, a Versailles-i barokk zenei központ által képzett szólisták és énekkar, valamint az általuk választott magyar zenekar részvételével.

Charpentier jezsuita rendi Louis-Le-Grand kollégium diákjai számára írta a David et Jonathas (1688) című zenés tragédiát, melyet a diákok adtak elő, s különleges alkalmakkor csatlakoztak az előadáshoz a Királyi Zeneakadémia művészei is. A Mors Saulis et Jonathae (Saul és Jonathas halála) tekinthető az azonos című tragédia rövid változatának. Ez az oratórium mind formai tökéletességében, mind zenei szépségében, mind helyzetei fennköltségében az 1688-ban írt tragédia méltó párja. Pusztán a cselekmény tömörebb, néhol hatékonyabb. Ez a történet képezi az előadás első részét.

A második rész – Dialogus inter angelus et pastores – Charpentier karácsonyi pásztorjátékainak egyike, melyet a jezsuiták számára latinul és franciául írt. Fényes, örömtől és gyengédségtől sugárzó mű.

A pásztorjáték logikai folytatásaként, mely egyben visszatérés a „rémület és ájtatosság” hangulatához, az utolsó darab a Caedes sanctorum Innocentium (A szent ártatlanok lemészárlása), mely a zeneszerző egyik legnagyobb hatású egyházi darabja.

Az előadásban a gyerekek (Les Pages) együtt vesznek részt a felnőttekkel (les Chantres), ahogy annak idején a jezsuita diákok együtt adták elő a professzionális művészekkel David et Jonathas tragédiáját.

Vezényel: Olivier Schneebeli
Rendező: Alföldi Róbert
Koreográfus: Françoise Denieau
Világítás-tervező: Daniel Brochier
Közreműködik: Cyril Auvity, Jean-Francois Novelli, Marc Labonnette / ének, Les Pages et les Chantres – a Versailles-i Barokk Zenei Központ énekkara és gyermekkara, Savaria Barokk Zenekar (zenei vezető: Németh Pál), Gergye Krisztián, Szabó Csongor, Zambrzycki Ádám / tánc


[2005.09.07.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még