2024. április 16. | kedd | Csongor nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Letöltés és rendelés
Kapcsolódó cikkek
Trinity-t reggelire: amire a szervezetnek szüksége van
Kapcsolódó Kiadványok
Krachtek Elektronik: Female Hydraulics
Krachtek Elektronik: She's digital to analogue
Kapcsolatok
Krachtek Elektronik
Legnépszerűbb csengőhangok

A kozármislenyi Kraftwerk

A Pécs melletti Kozármislenyben él és alkot Müller Péter, vagyis a Krachtek Elektronik. 2006-os Female Hydraulics után 2008 áprilisában elkészült a folytatás: She's digital to Analogue címmel. Mindkettőt meghallgattuk.

A német Kraftwerk hatása egyáltalán nem mondható csekélynek az elektronikus zenék kialakulásában, fejlődésében. Sokan próbálták utánozni a híres négyest, de a legtöbben beépítették a Kraftwerk minimalizmusát, gépiességét a saját zenéjükbe. A Krachtek is ezen a vonalon mozog: a zenék első hallgatásra a kultikus csapat erős hatását idézik. Csak többszöri hallgatás után fedi fel magát egyfajta különös, más íz. És ettől nem lesz örült másolás az egész, hanem finom utalás az ősök által kijárt út felé: "ők arra mentek, én meg inkább erre mennék".

Mivel a két lemezt kb. egyszerre kezdtem el hallgatni, egyszerre is írok róluk. Nos, a két anyag között - a 2 évtől eltekintve - szinte nincs is nagy különbség: mindkettő témája a a gyengébbik nem köré épül és mindkét lemez 8-8 tételt tartalmaz. A lemezek artworkje is a mondhatni kötelező minimalizmust követi.

A két anyag közti különbségek inkább a zene komponálásához való hozzáállásba érezhető: míg a Female Hydraulics kísérletezősebb, játékosabb, és néhol meg-meglep egy megoldással, ötlettel, addig a She's Digital to Analogue sokkal kiszámíthatóbb, de átgondoltabb, és erőteljesebb is.

Míg az első lemezen több élesebb, majdnem hogy trances dallamokat hallunk és az alapok is egyszerűbbek, addig az újon jóval erőteljesebbek, kidolgozottabbak az ütemek és érezhető, hogy a számok komponálásánál és új barátra akadt a szerző: az arpeggiatorra.

A bonyolultabb programozott dallamok és a már-már direkt egyszerű dallamok tökéletes összhatása jellemző a dalok nagyrészére. Az egész pittyeg-puttyog, szétfolyik, összeáll, felépül, hogy aztán újra szétessen. Érezni a dalok felépítésénél a tudatosságot - néhol még egy kis iróniát is.

Összességében mindkét lemez tetszik, de ha fegyvert szorítanának a fejemhez és meg kellene nevezni a szerintem jobbat, akkor az elsőre szavaznék. Legfőként a Tanga és a Slow Rush című dalok miatt. A She's Digital to Analogue-ot pedig az In the Garden és a Ballerina miatt ajánlanám - ezek egyből kikukucskáltak a többi szerzemény közül.

A két album közül az első (Female Hydraulics) ingyenesen letölthető, az újonnan megjelent She"s Digital to Analogue pedig kedvezményesen megrendelhető a Nonstudio oldaláról.

-nagyM-

[2008.05.22.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.16.]
SSD VEGYI MEGOLDÁS USD, EURO, GBP SZÁMÁR szolgáltatás [2024.04.14.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még