2024. május 16. | csütörtök | Mózes, Botond nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Mi történt április 22-én?
Kapcsolatok
Faith No More
Legnépszerűbb csengőhangok

Emlékszel? Tíz éve ért véget a Faith No More pályája

Éppen 10 éve annak, hogy az újdonságnak számító zenét, a heavy metal, a rap és a funky stílusokat ötvöző Faith No More úgy döntött: nincs tovább. Ennek apropóján emlékezzünk meg a csapatról.

San Francisco-ban 1982-ben alakult együttes újdonságot hozott a zenei életbe azáltal, ugyanis ötvözték a heavy metal, a rap és a funky jegyeit, így alakult ki az egyéni stílusuk, amivel nagyot robbantak. Ennek megfelelően szédítő sebességgel tettek szert rajongókra. Ennek ellenére debütáló lemezükre egészen 1985-ig kellett várni, amely a We Care A Lot nevet kapta. Ezen a korongon Mosley énekelt mellette főleg Jim Martin heavy stílusú gitárriffjei domináltak.

A következő dobás

A soron következő nagylemez, az 1987-es Introduce Yourself (Mutasd be magad), már egy sokkal összetettebb kiadvány, ahol a metál és a rap elemei már könnyedebben férnek megy egymás mellett. A lemezt kitörő lelkesedéssel fogadták, ám ennek ellenére a formáció 1988-ban megválik Mosley-től akinek helyét a Bay Area egykori énekese, Mike Patton igazol. A következő hanghordozót így már az új énekessel rögzítik, amely a The Real Thing címmel került a boltok polcira. Rögtön kiderült, hogy főnyeremény az új srác, ugyanis Patton kiválóan tudott váltani az éneklés és rappelés között. Emellett derekasan kivette a részét a szövegek írásából is, ami természetesen maradt továbbra is meglehetősen bizarr.

A csúcspont és a szakítás

Zenei csúcspontjuk is ezt követően jött el, amikor piacra dobták az Epic című kislemezt, amelyvégre a jelentős hard rock együttesek közé emelte a csapatot. S hogy még feljebb is volt, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az 1992-ben megjelentetett Angel Dust névre hallgató lemezük még nagyobb sikereket ért el, mint eddig bármelyik. Ám a formáción belüli viták sem kerülték el zenekart, amely a lemezt népszerűsítő koncertkörúton egyre inkább kiéleződtek, és Martinnal kapcsolatban mindenféle pletykák röppentek fel. Kiderült, hogy nem alaptanul, ugyanis a következő album megjelenése után nyilvánosságra hozták, hogy Martin helyén a King For A Day, Fool For Lifetime című lemezen már Trey Spruence gitározik.

Ám nem tudott gyökeret verni a csapatban őt Dean Mentia követte, majd Jon Hudson következett. Vele készült el az együttes legsikeresebb nagylemeze, melynek Az Év Nagylemeze címet adták. S milyen igazuk lett, ugyanis a hanghordozó lett az 1997-es év albuma. A turnén, amelyet a lemez megjelenése követett azonban már tudni lehetett: képtelenség, hogy együtt maradjon a csapat, így 1998-ban a Faith No More feloszlott. Ez után is jelent meg egy összefoglaló kiadvány, amelyet Who Cares A Lot címmel láttak el, de ez így már természetesen csak posztumusz jelenhetett meg.

– literatura.hu(lászló zoltán) alapján: havassy –

[2008.04.22.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.15.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.14.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még