2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Képgalériák
PEN 2008 - Barabás Lőrinc
PEN 2008 - Belga
PEN 2008 - Erik Sumo Band
PEN 2008 - Singas Project
PEN 2008 - Takáts Eszter és a Gumi Zsuzsi
Kapcsolatok
Takáts Eszter
Singas Project
Bëlga
Kiscsillag
Erik Sumo Band
Barabás Lõrinc Eklektric
Kapcsolódó események
PEN 2008 (Pécsi Egyetemi Napok)
[2008. április 16. - 19. ]

Pécsen elkezdődött az év bulija - PEN 2008

Szerdán elkezdődött Pécsen a rektorválasztással egybekötött Egyetemi Napok nevű rendezvény, ami a számos kulturális, kifejezetten az egyetemistáknak szóló program mellett meglehetősen erős zenei kínálattal hirdeti, hogy milyen jó is ebben a városban egyetemistának lenni.

Olyan jó programot sikerült összehozni a szervezőknek, hogy mi sem tehettünk mást: összepakoltunk és elindultunk Pécsre, hogy belekóstoljunk az ottani diákéletbe.

Délután kezdőtek a programok a Széchenyi téren, ahol a rektorjelöltek vonultak fel, nagyszerű hangulatot teremtve ezzel a város főterén. Innen egyenesen (egyesek némi kitérővel) kollektíve átvonultak a Zsolnay gyár területére, ahol már egy kialakított helyszín várta az enni, inni és bulizni vágyó fiatalokat. Két színpad, 10 együttes és még néhány DJ a szerdai ajánlat.

Este 8-kor a "szénsavmentes" jazz képviselője, a Singas Project kezdte el melegíteni az egybegyűlteket a Szalon Színpadon. Sajnos meglehetősen kevés ember előtt, hiszen a látogatók nagy része még a gyár előtt hosszú sorokban kígyózott (az enyhén szemerkélő esőben). Túl sok ember, túl kevés (1db) pénztár. A fesztiválokon megszokottnál lazább beengedést egy meglepően udvarias biztonsági gárda végezte.

Vissza a Singas-ra: már tavaly a Szigeten felfedeztük magunknak a szokottnál őrültebb jazzt játszó zenekart, nem is volt gond a koncertjükkel: a jazz, acid jazz, swing, triphop és folk hatásokkal dolgozó csapat energikus produkciója jó bemelegítésnek.

A Singas után egy gyors, hivatalos megnyitó következett, ahol a legfontosabb emberek (rektorhelyettes, alpolgármester, a Hök elsőembere és a Pécsi Sörgyár igazgatója - megjegyzem, ő kapta a legnagyobb tapsot) pár szóban elmondták az ilyenkor szokásos pár mondatot: mindenki örül ennek a rendezvénynek, jövőre még nagyobb lesz, 2010-re meg már igazán hatalmas rendezvénnyé növi ki magát a PEN.... stb. Legyen így!

A következő fellépőt már nem nagyon kell bemutatni senkinek: az Erik Sumo Band Kiss Erzsivel kiegészülve rutinból elkezdte nyomni a műsort. Eddigre a tömeg is nőni kezdett, mindenki sikeresen bejutott a Zsolnay gyár területére. A sátor megtelt és Tövisházy Ambrusék már egy "bemelegített" közönséget táncoltathattak meg. A bemelegítésről jut eszembe, hogy rendkívül baráti áron mérik a piát: A Pécs büszkeségének számító, Szalon nevű alkoholtartalmú ital dobozos kiszerelése 290 forint. A többi, hasonló hatást kiváltó italt a következő napokon tervezem "letesztelni", szigorúan szakmai szempontok alapján (ár, hatás, hőmérséklet, hozzájutás gyorsasága...stb).

Mivel két színpadon mennek a koncertek, ezért nem vártuk ki az Erik Sumo végét, mivel a másik sátorban a Barabás Lőrinc Eklectric zenélt éppen. Sajnos amire odaértünk, már a vége felé járt a koncert. Sajnálhatjuk is, hiszen ahogyan beléptünk a sátorba, érezhető volt, hogy itt is beindult már a buli: csápoló, ugráló emberek tomboltak az MC Senával kiegészült formáció zenéjére.

"Imádlak Zsuzsi!!!!"

Itt meg is vártuk a soron következő fellépőt, aki nem más, mint Pécs "Alanis Morisettje", Takáts Eszter, akit elkísért a zenekara is: a Gumi Zsuzsi (ami a neve ellenére kizárólag férfiakból áll). Feltett szándékom volt, hogy a Drága idő című dalt még megvárom, aztán szépen visszamegyünk a Szalon színpadra, ahol a Kiscsillag már javában hangolt. Hát nem így lett.

És nemcsak azért, mert a Drága időt hagyták a végére, hanem azért is döntöttünk a maradás mellett, mert egyszerűen nem lehetett otthagyni a koncertet. Takáts Eszter egy hihetetlenül kedves, vicces, vidám hölgy (ha azt mondom, hogy "nemmai csirke", akkor biztosan nem sértődik meg). A dalok között folyamatosan viccelődött, nevetgélt, a dalok közben pedig mosolygott. Laza koncert volt, még az is belefért, hogy a basszusgitáros elrohant "könnyíteni magán" (ugye, az olcsó sör...), Eszter pedig a színpadról rendelt egy kis pohár bort magának. Amit persze 5 perc alatt meg is kapott a lelkes közönség egyik férfitagjától.

Nagy mosollyal hagytuk el az Egyetemi színpadot, következhetett a mindig hatalmas bulit jelentő Belga fellépése. DJ Titusz rövid melegítése után berobban a 3 fura figura fehér ruhában, napszemüvegben és egy színesen villogó valamivel a szájukban. Így kezdtek bele az Az a baj című dalba (persze az érthetőség érdekében azért a szám közepénél kivették a szájukból azt a valamit).

A dalok nagy része az új, Zigilemez című albumukról szólt, de természetesen felcsendült egy két kihagyhatatlan szám is, mint a Zsolti a Béka, a Magyar Nemzeti Hip-hopot! vagy éppen a Szerelmes vagyok (amit a minden magyar számára ismerő "Kombiné, kombiné, csipkés kombiné" című örökérvényű igazságokat megfogalmazó mulatós dallal kevertek). Ez persze nagyon bejött a nem kis számban összegyűlt egyetemistáknak. Nehéz leírni a hangulatot, a Belga produkciójára hihetetlenül be tud indulni mindenki: aki szereti a srácok zenéjét és még az is, aki nem.

A koncertek után még Jon Kennedy, Cop és a Fine Cut Bodies szórakoztatta a népet. Jó sokáig.....

-nagyM-

[2008.04.18.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még