2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Nap Videója: Ha unod a munkádat
Újabb rangos fellépők a Balaton Soundon
Kapcsolatok
Rosco Gordon
Millie Small
Pannónia Allstars Ska Orchestra (P.A.S.O., PASO)
Babylon Circus
Legnépszerűbb csengőhangok

Születésnapos lenne a dzsessz zongorista, a ska megteremtője

Szép évfordulót ünnepelne április 10-én Rosco Gordon, ha megélte volna a 2008-at. Ugyanis idén 80 szál gyertya égne a tortáján, de sajnos nem érte meg ezt a kerek évfordulót. Emlékezzünk most rá és a „ska”-ra…

Rosco Gordon zongorista Memphisben született 1928. április 10-én. Zenei képzettségét senki nem kérdőjelezte meg, számos nagy előadás fűződik a nevéhez.

A leghíresebb dátum talán mégis 1952, amikor is kiötlötte a „ska”-ütemet, mégpedig a No More Doggin”-nal, s ennek köszönhetően egy darabig ezt „Rosco's Rhythm”-nek is hívtak.

Mi is az „ska”?

Talán legegyszerűbben úgy lehetne fogalmazni, hogy a reggae és a punk keveréke. Ha egyszer már ma van Rosco Gordon születésnapja, akkor kicsit ássuk bele jobban magunkat a témába, és hívjuk segítségül Szélinger Balázs Roots, Rasta, Reggae című írását, amelyben részletesen kitér a ska stílusra is.

A jamaicai zenét sok nagy hatás érte, ezek közül a harmadik volt az amerikai blues, annak is elsősorban a New Orleans-i változata. Ennek magyarázata azonban már elsősorban nem a mento, hanem az ebből létrejött új műfaj, a ska kialakulásához kötődik. Ugyanis a mento csak az ’50-es évek végéig uralta a porondot.

Hogy az átalakuláshoz minek volt a leginkább köze, nagy biztonsággal kijelenthető, hogy az amerikai fekete blues zenének. A második világháború alatt Jamaicában amerikai haditámaszpont működött, amelynek saját rádióadója volt. Az itt lejátszott jazz, blues és swing megérintette a szigetországot is.

A mento és a blues „házasságából” jött létre az első nemzetközileg is sikeres jamaicai műfaj, a ska. Mindemellett szembetűnő a kortárs amerikai (USA) rock and roll hatása is. A ska sikerét mi sem jelzi jobban, mint hogy máig léteznek olyan jamaicai ska zenekarok, amelyek még a hőskorban alakultak, ilyen például a The Skatalites.

Világszerte népszerű lett

A ska volt az első olyan jamaicai zene, amely világszerte népszerű lett. Mindenképp meg kell említeni Millie Small 1964-es slágerét, a My Boy Lollipop című számot, amely valószínűleg máig a legismertebb ska sláger. A Dolly Roll rajongóknak talán különösen ismerősen csenghet a dal, ugyanis „Sztár volt Lollipop” címmel a magyar sikerzenekar is előadta a dalt.



A ska zeneileg úgy írható le - ha egyáltalán leírható egy zenei műfaj -, hogy felgyorsították a mento ütemét, több lett a fúvós hangszer, az ének háttérbe szorult, mivel a szövegekre kisebb hangsúlyt fektettek. Szinte lehetetlen teljességre törekedni, így csak néhány név a mai ászok közül: a francia Babylon Circus, a szlovák Polemic vagy a magyar Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) minden érdeklődőnek jó kiindulópont lehet.

Természetesen ez csak egy rövidke kis betekintés a műfajba, de arra talán mindenképp megfelelő, hogy legyen egy kis fogalmunk, mire is bulizunk még napjainkban is.

Rosco Gordon előtt pedig tisztelettel adózunk, aki 2002. július 11-én hunyt el.

– argus.hu alapján: HAK –

[2008.04.09.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még