2024. május 4. | szombat | Mónika, Flórián nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
Oslói Operaház

Sem páholy, sem aranyozás nincs az új oslói operaházban

A ferde vonalaival és pilótafülkéhez hasonlító üvegtábláival Oslo új operaháza kis híján feltételezni engedi, hogy piknikezni lehet a tetőn és a norvég királyi család a közönség meghitt légkörében vesz majd részt az előadásokon.

Nyitottság és hozzáférhetőség a két legfőbb jellemzője az épültnek, amely otthona lesz majd a Norvég Opera és a Nemzeti Balett társulatának. "Lám, az ember végigtopoghat a műalkotáson. Ez az egyetlen operaház, ahol megteheti ezt" - magyarázta Bjoern Simensen, az április 12-én megnyíló operaház igazgatója. A norvég főváros központjában, az Oslo-fjord partjain négy milliárd norvég korona (134 milliárd forint) költséggel létrejött építményt a Snoehetta építészeti iroda tervezte, amely az új alexandriai könyvtárat is megalkotta.

Ami az épület külsejét illeti, a hatalmas lépcsősoroknak köszönhetően az emberek felkapaszkodhatnak a 32 méter magas tetőre. Semmi nem állja útját annak, hogy a lapos tetőn piknikezzenek, ahonnét felejthetetlen szépségű kilátás nyílik a fjordra, vagy éppenséggel gördeszka segítségével kerüljék el a lépcsősorokat. "Vissza akartuk tükrözni társadalmunk értékeit. Skandináviában az emlékművek ennél formátlanabbak, diszkrétebbek, kevésbé szembeötlők. Nagy a jelentősége annak, hogy szabad és könnyű a hozzáférés a nyilvános helyekhez" - magyarázta Tarald Lundevall, a projektet készítő főmérnök.

Az operaház nézőtere 1359 férőhelyes, kis vetítővászon szolgál az előadott darab szövegének ismertetésére és az egyenlőséget hangsúlyozza a nézőtér falainak sötét színű tölgyfából készült burkolata. Más operaházaktól eltérően nincsenek páholyok és nincs aranyozás sem. Harald norvég király és Sonja királyné a közönség soraiban foglalhat majd helyet az előadásokon. A rangjuknak tett egyetlen engedmény, hogy alig öt méter távolság választja el őket a többiektől.

Bonyodalmak és heves viták

A késéseknek és a költségvetés ismertté válásának köszönhetően nem maradtak el a bonyodalmak és heves viták sem. Az eredetileg előirányzott nyitóelőadást, Verne Gyula (1828-1905) "Nyolcvan nap alatt a Föld körül" című regényének feldolgozását 2009 december 31-re halasztották a színpad műszaki felszereltségének késlekedése miatt. Bírálták, hogy olasz fehérmárványt választottak a norvég gránit helyett az épület 20 000 négyzetméteres homlokzatának borítására, amelyről feltételezték, hogy az ország kirakata lesz. A csalódottság érzése akkor sem csökkent, amikor a márványlapok vegyi hatásra sárgulni kezdtek, jóllehet az építők szerint a sárgulás eltűnik, mihelyt a kő kiszáradt.

Bármi legyen is azonban a helyzet, az új operaház lényeges javulás az eddigi helyzethez képest. "A múlt század harmincas éveiben elkészült régi épületben a mennyezet penészedése allergiát okozhatott" - állítja Eugenie Skilnand énekesnő és nem győzi hangsúlyozni, hogy ma már könnyű szívvel végzi a munkáját. Így látja a helyzetet Brigitte Christensen szoprán is. "A régi operaházban az akusztika a nullával volt egyenlő. Ma már őszintén remélem azonban, hogy hangom valósággal lebegni fog a levegőben" - mondta lelkesen.

A meghirdetett program nem is lehetne eklektikusabb: a Seigmen norvég gothic rockegyüttes, PJ Harvey brit alternatív rockénekesnő, Nicholas Payton amerikai jazzmuzsikus, a Berlini Filharmonikus Zenekar és a Jiri Kylian koreográfus vezette cseh balett együttes műsora egyaránt szerepel a repertoárban.

– MTI-Panoráma – 

[2008.03.17.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még