2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A zenében élet legyen, ne pedig kínlódás
"Rockandroll zenekar biztos, hogy nem vagyunk"
Kapcsolatok
Deutsch Gábor
DJ Bootsie
Legnépszerűbb csengőhangok
Anorganik

Ciprus vs. Buzsák - avagy Deutsch Gábor lemezt készít

Deutsch Gábor (Anorganik) a 2000-ben megjelent Contrast óta nem adott ki új lemezt. Persze azóta sem unatkozik: nehéz lenne olyan magyar albumot megnevezni, amihez ne lenne köze. A sok közreműködés után, végre a saját zenéjére koncentrálhat és hogy a legjobbat hozza ki magából, Ciprusra költözött, hogy ott fejezze be a második albumát.

- A Myspace-s oldalad szerint Cipruson vagy mostanában. Munka miatt utaztál oda vagy az éghajlat miatt?

- Mindkettő miatt. Az albumon valójában júniusban kezdtem el dolgozni. Mivel az utóbbi 5 évben rengeteg mixing, mastering és produceri munkákat, valamint remixeket csináltam más zenekaroknak, nem volt időm a saját számokkal foglalkozni. Ezért elterveztem, hogy júniustól nem vállallok semmi más munkát, és végre a saját albumomra koncentrálok, mivel már 7 év eltelt a Contrast megjelenése óta. Bootsie barátommal április végén egy margitszigeti esti kóvájgás közben kitaláltuk, hogy keresünk egy házat valahol távol Budapesttől és elvonulunk oda alkotni, mivel õ is dolgozik a második lemezén, és a pesti pörgés nyáron nem sok időt hagyott volna a munkára való koncentrálásra. Gondoltuk, miért ne próbáljuk együtt, hiszen az első albumán (DJ Bootise : The Silent Partner) másfél évet ültünk közösen a Fillér utcai miniszobámban, bakelitzajok szűrésével, keveréssel és a masteringgel töltve az időt.

- Egy május eleji vasárnap éjjel sikerült találnunk egy hirdetést egy jónak tűnő somogyi tanyai házról a neten. Megbeszéltük, hogy 2 nappal késõbb leutazunk, és megvizslatjuk a Buzsák-Kéka tanyát. A rezidenica egy komoly anyagból épített falusi ház volt, mellette egy 3 éve használatlan csárda, egy nagy csűr és egy kemence. A tulajék a mellette lévõ házban laktak, és ezen az erdõ közepén lévõ két lakóházon kívül semmi nem volt 5 kilóméteres körzetben, csak fák, földek és egy halastó. Júniustól 1 hónapot töltöttünk el közösen ebben az alkotótáborban Bootise-val, majd õ hazahúzott, mivel elindult a fesztiválszezon, és ott kellett helytállnia és produkálnia a scratch-eket a Zagar zenekarban. Ez az 1 hónap elég jól telt, felfedeztük a környéket - Lengyeltóti, Buzsák, csisztapusztai termál - és a tulaj, Karádi Feri bá elvitt minket Proity "Karika" Józsi bá borospincéjébe és késõbb annak a János hegynek a búcsújába, ahol a pince volt. Emellett persze haladtunk is a lemezekkel.

- És hogy kerültél Buzsákról Ciprusra?
- Mivel augusztus utolsó hetében olyan hideg lett, hogy 2 takaróval kellett aludjak, és nappal is 10-15 fok volt, fogtam magam és visszametem Budapestre. Már nem a Fillér utcába, hanem a következő új lakásba, amit a Realistic Crew-val közösen studiokomplexumnak terveztünk és én ott is laktam volna.

- Nade mielőtt odaköltöztem volna, egy jóbarátomról kiderült, hogy Cipruson van és említette, hogy ha van kedvem, jöjjek ki, mert nagyon jó itt: nyugi van és szerinte jók az energiák, azaz ideálisak a feltételek az alkotómunkához. És mivel a lemezemmel augusztus végére nem készültem el, gondoltam egy bátrat, leminimalizáltam és mobilissá tettem a rendszert, amit eddig használtam - vettem egy Macbook Pro-t, amire ráklónoztam az akkor már 2 és fél éve működõ teljesen bekonfigurált, szoftverekkel teleinstallált és optimalizált asztali PC-m rendszerét, licitáltam 2db kisméretű JBL stúdiómonitorra, vettem hozzá egy Sonic Impact nevű kapcsolóüzemű digitális erősítőt - majd október elején fogtam magam és elutaztam Ciprusra, ahol már vártak a barátaim...

- Azóta aztán rengeteg kalandban volt részem, amit a buzsáki élményekkel és a lemez megjelenésével együtt heti frissülésű blogban fogok publikálni. Kérdésedre válaszolva még idebiggyeszteném, hogy azért vagyok most itt, mert a nyáron elkezdett lemez alapvetően vidám hangulatúra sikerült, és mivel nyári gyerek vagyok (ikrek jegyű), úgy vettem észre, hogy akkor tudok jól alkotni, ha napsütés van. Itt Cipruson pedig a 365 napból 340 garantáltan napos, így a vidám befejezés is borítékolva lesz. Szóval ezért vagyok itt...

- Mit tudhatunk meg az új lemezről: melyik neved alatt kerül majd ki (Anorganik, Gary Blade, Deutsch Gábor, Raster)?  Ha ezt tudjuk, akkor a stílusa is könnyen kikövetkeztethető.
- Anorganik néven lesz, mivel ezen a néven csak bakelit EP-k, maxik és remixek születtek, és mindenféle stílusú dolog lesz rajta. Az album címe XXX lesz. Mivel a nyári alkotótábor során lettem 30 éves, és még ugye ez jelenthet valamit, amit senkinek nem kell elmagyarázni, aztán ezeken kívül volt egy másik nyári sztori - egy strandi lopás -, ami miatt szükséges ez a cím, de ennek részleteiről majd késõbb a blogban...

- Az album megjelenése mikorra várható? Lesznek rajta - Bootsie-n kívül - más közreműködők is?
- Terveim szerint még nyár előtt szeretném az albumot megjelentetni. Közreműködők lesznek, főként énekesek itthonról és külföldről egyaránt.

- Találtál már hozzá kiadót, vagy valamelyik hozzád közeli label adja ki?
- A külföldi megjelenéshez még "vadászok" kiadó után, és minden attól függ, hogy ők mit mondanak, illetve adnak-e szabad kezet a magyar megjelenéshez. Igazság szerint országunk ezen jellenű piaca nagyon kicsi, ezért talán belemennek, hogy itthon egy más label hozza ki az anyagot.

- Elég sok mindennel foglalkozol a saját zenék készítése mellett. Számos kisebb-nagyobb label köthető a nevedhez (Lip, Chi, Subscope ) - bár ez utóbbiról mostanában keveset hallottunk. Mi van a Subscope-pal?

- A Subscope-ot 2007 elején próbáltuk újraéleszteni Brainnel (Random Soundz), Pete-tel (aka Ghost Warrior) és Anitával, aki Ciprusra hívott és a Subscope születéstõl kezdve segítette a dolgainkat, és próbált lelket önteni a csapatba, amikor az a szokásos magyar depresszióba hajló hangulatot hozott. Elkészült egy Myspace-oldal, valamint egy terv az új Subscope website-ra, ami aztán eddig idő hiánya miatt még mindig nem valósult meg. A label egyébként mostantól digitális kiadásokkal fog foglakozni (15 bakelit megjelenésünk volt 2000-tõl 2002-ig), remélhetõleg az albumom befejezése után én is és Brain is - aki időközben a hűvös Skóciába tette át webfejlesztő cégének rezidenciáját - több időt tudunk szánni a projektre.

- A Myspace-es képek tanúsága szerint a magyar elektronikus zene ismert arcai megfordulnak nálad (Yonderboi gitárosa Schrank Doma, a Zagar-crew, Varga Zsuzsa, Lovasi Andrásék, Brains, Juci...stb). Mennyi lemezen működtél közre az elmúlt 5 évben?
- Nem csak albumok keverése és masterelése volt porondon, az évek során rengeteg 1-2 számos kislemez is "megjavult" hangzásban (editálás, keverés, produceri munkák és stereo, valamint multichannel mastering) a kezeim (és füleim) között. Ha szimpatikus a zene vagy a produkció, szívesen megcsinálom: legyen az elektronikus zene (Bootsie, Zagar, Yonderboi, Easy Life Natural, Marcel), hiphop (Bankos és Norba), rock (Kispál, Kiscsillag, Tudósok, Depresszió) vagy akár pop (Gál Csaba Boogie, Megatánc főcímzene, Varga Zsuzsa, Amorf Ördögök, Péterfy Bori). Természetesen a hozzám közelálló labelek kiadványai is nálam nyerték el végleges formájukat (Naga, Soneec, Muzzaik és Belocca zenéi). De rengeteget dolgoztam produceri minőségében az utolsó Anima-lemezen (We Strike) és a Realistic Crew tavaly megjelent Overcome című albumának masteringjét is én csináltam.

- Reklámzenéket is készítettem, többek között a Naturaqua, Cappy Ice Fruit, Pannon, Vodafone Vitamax School, Kinder Delice, Johnnie Walker termékeinek. Ezeken kívül még rengeteg remixet csináltam, de sajnos eddig nem találtam egy kiadót sem, aki kiadná õket egy csokorba gyűjtve - a lincenszelési problémák miatt van ez, mivel jónéhány külföldi remixet "vissza kellene vásárolni" erre a válogatásra az eredeti kiadóktól. Ez egyébként egy dupla CD lenne a legjobban sikerültekből, az egyik keményebb, a másik a szoftabb zenékkel.

- Gondolom ennyi dolog közepette mostanában nem nagyon állsz színpadon. Hiányzik az élő show?
- Kicsit igen, de régen azért jobban éreztem magam a stúdióban. Most már máshogy látom ezt a dolgot és fontosnak tartom, hogy az irántam igazán érdekõdõ közönség láthasson és hallhasson élõben, ezért a most készülõ új lemezhez háromfajta liveact formációt tervezek: 1. Egyedül én, laptop és némi outboard gear. 2. Dobossal és énekessel kiegészülve hárman. 3. Teljes zenekar - dob, gitár, fúvósok, ének, vokál.

- A nyári fesztiválokon számíthatunk arra, hogy élőben is látjuk - valamelyik felállásban - Deutsch Gábor live actjét?
- Egyenlőre ilyen felkérést még nem kaptam, de nem kizárt, bár live-hoz még rengeteget kell majd még próbálni.

-nagyM-

[2008.03.23.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még