2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
Dave Clark Five
Denis Payton
Mike Smith

Elhunyt a legendás együttes énekese

Meghalt Mike Smith, aki a hatvanas évek legendás együttesének, a Dave Clark Five-nak volt az énekese. Az ő hangján szólalt meg többek között a Glad All Over, a Bits and Pieces és a brit zenekar több más slágere. Smith 64 éves volt, tüdőgyulladás szövődménye következtében halt meg csütörtökön.

Mike Smith nemcsak énekelt, billentyűs hangszereken is játszott és az együttes egyik dalszerzője volt. Ő már a második halottja a hatvanas évek derekán az Egyesült Államokat is meghódító csapatnak (alig több mint egy éve Denis Payton szaxofonos, gitáros és szájharmonikás hunyt el). Az együttes másik énekese a névadó Dave Clark, aki dobolt is.

Smith néhány éve gerincsérülés következtében deréktől lefelé megbénult. A napokban tüdőgyulladás következményeként fellépő fertőzéssel került kórházba. A brit zenekarok tengerentúli térhódítását "brit invázióként" emlegették, s ezzel a hullámmal ért amerikai partot a Beatles, a Rolling Stones, az Animals és több más együttes 1964-1966 között.

A zenekar a klasszikus rock and rolltól indult, saját dalai mellett feldolgozta a Reelin' and Rockin' című dalt Chuck Berrytől, s olyan sikerek fűződtek a nevéhez mint az Over and Over (Amerikában vezette a listát), a Glad All Over (brit listavezető), a Can't You See She's Mine, az I Like It, I Like That. Később a zenekar elpoposodott, lágyabb stílushoz közeledett, de a hatvanas évek végén nagy sikert aratott Good Old Rock'n'Roll című egyvelegével.

A banda 19 dalával iratkozott fel a brit 40-es listára. Lemezeiből több mint 100 millió fogyott. Amerikai népszerűségét bizonyítja, hogy 12 alkalommal szerepelhetett az Ed Sullivan-showban, ami a brit előadók között rekordnak számít.

A Dave Clark Five március derekán kerül a Rock and Roll halhatatlanjai közé (Madonnával, Leonard Cohennel és John Mellencamppal együtt). Smith halála a beavatás tervezett menetrendjét nem érinti ugyan, de az eseményen nyilván megemlékeznek majd a most távozott Smithről - közölte a Rock and roll Halhatatlanjai Csarnokának illetékese.

- MTI -

[2008.02.29.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még