2024. március 19. | kedd | József, Bánk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Duplázik a Ghymes a nyíregyházi majálison
A tökéletes ajándék - Kaszás Attilától
Kapcsolódó Kiadványok
Ghymes: Mendika
Kapcsolatok
Ghymes

Idén is lesz Karácsony! - Mendika a Ghymestől

Egy kicsit elkéstem. Már ami ennek a lemeznek az ismertetését illeti. Lévén, hogy egy múlt év november elején megjelent kiadványról van szó. A „bajt” tetézi, hogy a Szarka testvérek zenekarának legfrissebb kiadványa a karácsonyi ünnepekre jelent meg. Igazából egy karácsonyi lemez ez. Ezt mentendő már tényleg csak az jut eszembe: idén is lesz Karácsony!

Eddig mindösszesen egyszer volt – szó szerint – hozzájuk szerencsém a 2006-os soproni Volt Fesztiválon. Másfél órás koncertjükre igencsak jó szívvel emlékszem vissza. Aki a Ghymes – jobb szó nem jut eszembe – megszokott oldalát keresi ezen a lemezen, az inkább csak a népzenei, folkos megközelítésben kapja ezt vissza, bár korábbi lemezeiken egy-két karácsonyi dallal már lehetett találkozni. Tehát meglepetés azért nem éri a Ghymest egy kicsit is ismerő hallgatót.

Karácsonyi lemezről lévén szó akusztikus megközelítésű dalokból áll a lemez. Még a dob nevű hangszert sem találjuk a borító hátoldalán. Ellenben van templomi orgona és kisebb mennyiségű népi hangszer. A dalok elején Szarka Tamás verseit a Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész Törőcsik Mari szavalja el, ami még ráerősít az egész lemezt végigkísérő meghitt hangulatra.

Dicséret a gyerekeknek

Karácsonyi lemezeknél gyakran klisésnek érzem gyerekek szerepeltetését, itt azonban ez nagyon jól veszi ki magát. Ezúton is dicséret a Nádszegi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola diákjainak. Dalokat egyenként nem elemeznék, mert kiváló mind, de mindenképpen említésre méltó a nyitó táncházi megközelítésű Jézus ágyán, valamint a hasonló Betlehembe menjünk el; a reneszánsz Ó, ha Magyarországba, a kántálós énekű Angyalsereg, vagy a karácsonyi „sláger” Mária altatója.

A lemez azóta már aranylemez státuszt kapott, és bár tudjuk, hogy ma Magyarországon ehhez nem kell feltétlen nagy eladási számokat produkálni mégiscsak jelzés értékű mindez.

Az idén 25. születésnapját ünneplő Ghymes üdítő színfolt a magyar zenei palettán, stabil rajongótáborral. A kiválóan hangszerelt dalok nagyszerű zenei és egyben ünnepi élményt is nyújtanak, még ha ez így februárban kicsit furcsán is hangzik. Mindenesetre így az adventi ünnepek előtt tíz hónappal már nem biztos, hogy másik karácsonyi lemez után nézek.

-hanczattila-

[2008.02.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.18.]
gazda szolgáltatás [2024.03.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
Az Amaranthe & Dragonforce...

A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Februárban - hat alkalommal - Budapesten...

Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
Bestiális este a Barba Negrában
beszámolók még