2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Nagy a készülődés az Abigél musical osztálytermében - képekben
Abigél az Operettszínház jóvoltából segít!
Az Abigél musical tervét 2006-ig jegelték
Abigél - egykori és mai főszereplők találkozója az Operett Színházban
Képgalériák
Képek az Abigél sajtótájékoztatóról
Kapcsolatok
Mészáros Árpád Zsolt
Vágó Bernadett
Homonnay Zsolt
Musical
Siménfalvy Ágota
Földes Tamás
Kocsák Tibor
Csonka András
Budapesti Operettszínház

Az Álarcosbál törte meg a jeget - ősbemutató az Operettszínházban

Ismét ősbemutatóra készül a Budapesti Operettszínház. Az új, magyar musicalt, mely Szabó Magda Abigél című műve alapján készült, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében láthatja először a közönség, március 27-én, a Thália Színházban.

Szabó Magdát élete során már többen felkeresték a színházi berkekből azzal a szándékkal, hogy engedélyezze Abigél című regényének színpadi adaptálását, az írónő azonban mindannyiszor elutasította az ilyen irányú kéréseket. A fiatal rendezőnek, Somogyi Szilárdnak viszont sikerült elnyernie a bizalmát, miután Szemenyei Jánossal közösen elkészítették az írónő Álarcosbál című regényének musicalváltozatát.

„Szabó Magda megnézte a darab kőszínházi és szabadtéri bemutatóját is” – magyarázta Somogyi Szilárd - „majd azt mondta: mindent látok és értek. Nagyon érzékeny vagy, értesz a drámához, tudod, hogy kell egy több száz oldalas történetet egyetlen előadásba sűríteni. Érdemes vagy rá, megkapod a lányomat, Abigélt.”

Az írónő megbízott a fiatal rendezőben

A magyar irodalom egyik legolvasottabb regényéből készült, Abigél című musicalt Somogyi Szilárd mellett, Kocsák Tibor zeneszerző és Miklós Tibor dalszövegíró jegyzik, Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház direktorának dramaturgiai munkájával. A március 27-ei díszbemutatón a musical betétdalait tartalmazó CD-hez is hozzájuthat a közönség.

"Nekem ez a regény és Magda nénivel való találkozás egy nagyon-nagyon szép emlékként marad meg a lelkemben. Az írónő valódi tünemény volt, találkozásaink alkalmával mindannyiszor lehengerelt a szellemi frissessége." – mondta Somogyi Szilárd. - "El tudtunk beszélgetni földrajzról, irodalomról vagy akár történelemről is. Biztos vagyok benne, hogy nagyon jó tanár lehetett. Nagyon nagy tudással rendelkezett, de azt sem szégyellte a diákjai előtt, ha esetleg valamiről nincsenek ismeretei, mert ő tanulva tanított. – magyarázta. Az általa megalkotott történethez mindannyian végtelen nagy szeretettel, a téma iránti engedelmességgel és alázattal közeledtünk."

"Én úgy éreztem, Szabó Magda nagyon örült, hogy találkozott Somogyi Szilárddal, mert így egy olyan fiatalember kezébe adhatta az Abigélt, akiben megbízik" – mondta Kerényi Miklós Gábor, az Operettszínház direktora. "Az írónő hitt Szilárd tehetségében. Valami megmagyarázhatatlan, különleges viszony alakult ki kettőjük között."

Az alkotógárda szabadkezet kapott

Az új musical cselekménye hűen követi Szabó Magda regényének történéseit. Az írónő csupán ahhoz ragaszkodott, hogy ne kerüljön be új, az eredeti műben nem szereplő karakter. Ezt leszámítva mindenben szabadkezet adott az alkotógárdának, akik nagyon örültek annak, hogy a darab előkészítésében még Szabó Magda is részt vett, ráadta áldását a színpadi kreatív teamre és az egész koncepcióra, váratlan halála azonban mélységesen elszomorította mindnyájukat. Az írónő 2007. november 19-én, 91 éves korában, olvasás közben hunyt el.
 
"Szabó Magda a magyar művészet és gondolkodás egyik legnagyobb alakja" – mondta Kerényi Miklós Gábor. -"Nemcsak írónő, hiszen minden egyes leírt sora filozófia és vallomás is egyben. Vallomás a Kárpát-medencei létünkről, az emberekről és az emberi kapcsolatokról. Talán még most sem igazán tudjuk meghatározni az igazi helyét, de az elkövetkezendő 15-20 évben bizonyára mindenki számára kiderül majd, milyen óriási jelentőségű a munkája."

Néhány szerepre vendégművészt hívtak

Az Abigél című musical központjában a regény főszereplője, Gina áll. Az alkotók koncepciója szerint a közönség a lány szemüvege mögül követheti nyomon az eseményeket, kiemelve az ő szempontjából döntő mozzanatokat. A történéseket Kocsák Tibor munkájának köszönhetően különleges, dallamos, érzelmes, magyar zenei elemekkel fűszerezett, ám abszolút musical dalok kísérik, a könnyűzene és a komolyzene ötvözeteként.

"Arról, hogy az egyes karaktereket ki fogja alakítani, már voltak előre elképzeléseink" – mondta a direktor. "Viszont van néhány szerep, amire úgy éreztük, érdemes vendégművészeket hívni. Így a darabban Torma Gedeont Balikó Tamás, Horn Micit Udvaros Dorottya, Kőnig tanárurat pedig Csonka András alakítja."

Az előadás során a vendégszínészek mellett többek közt Földes Tamással, Homonnay Zsolttal, Vágó Bernadettel, Siménfalvy Ágotával és Mészáros Árpád Zsolttal is találkozhat a közönség, illetve az intézmény tánckarának tagjai közül is szerepet kaptak néhányan.

"Akik olvasták Szabó Magda regényét, vagy látták annak filmváltozatát, és eljönnek az Abigél bemutatójára, egy nagyon hatásos, magával ragadó előadást láthatnak, ami szemüket, szívüket gyönyörködtetni fogja" – mondta Kerényi Miklós Gábor. "Ha a történetről jó emlékeik vannak, ezek föltámadnak és egy csomó-csomó új és érdekes gondolatuk lesz."

- Pogonyi Nóra -
Fotó: operettszinhaz.hu

[2008.02.09.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még