2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Hogyan süssünk bakelitet? Fu-rakk megmutatja
Kapcsolatok
Fu-Rakk
Legnépszerűbb csengőhangok

Fu-Rakk: népzene kicsit másként

Fu-Rakk 13 évesen ismerkedett meg a hiphoppal, majd néhány év múlva az elektronikus zenéhez is közel került. Az új évezred elején vágott bele a zenekészítésbe és a stílusokat tekintve nem volt válogatós: a d'n'b, a breakbeat, az ambient, a triphop és a hiphop egyaránt hatott rá. Mostanában leginkább a triphop és a downtempo inspirálja zenéit, melyekben a folkzene elemei is egyre erősebben jelen vannak. Mi kérdeztük, ő válaszolt.

- Keveset lehet rólad tudni, pedig már évek óta készítesz zenéket és DJ-ként is fellépsz. A Fu-Rakk nevet mióta használod és mit jelent?
- Szinte a kezdetektől ezt a nevet használom. Eredetileg hosszabb volt, konkrétan Future Rocker, de ezt hosszú mondani és írni is, így rövidült és "szlengesedett" a jelenlegi állapotára. Hogy miért ez a két szó az, egy külön sztori, nem olyan érdekfeszítő.

- Hogyan állt össze a csapat: kik a Fu-rakk tagjai? A többiek segítenek a zene elkészítésében is vagy csak a fellépéseken lesznek veled?
- "A Fu-Rakk" én magam vagyok: ez az Én nevem. Nem gondolkoztunk még egyelőre csapat néven, ha csak nem "Fu-Rakk és pajtásai kisdobos zenekar". Egyébként az állandó kollégáim Audrey (fuvola, furulya, rap), Tequila (ének, vizes kanna), Tehó (basszusgitár), Dj R-Nold (scratchek), emellett persze számos alkalommal még besegít néhány zenész. A hanganyag úgy születik meg, hogy én kigondolom mit szeretnék, milyen stílus, milyen hangulat, készítek egy alapot, majd konzultálok a többiekkel: megmutatom, mit csináltam, elmondom, hogy mi az, amit szeretnék és innentől mindenki szabad kezet kap. Felvesszük stúdióban az élő részeket, majd újra nekiülök és végül egésszé gyúrom.

- Számos lemezed jelent már meg. Ezek szerzői kiadásban látták meg a napvilágot?
- Igen, ezek természetesen mind szerzői kiadások. Mind nagyon régi és gyenge szárnypróbálgatás, útkeresés, hogy mik azok a stílusok, amik leginkább fekszenek Nekem. Azt hiszem mára ezt megtaláltam a triphop, downtempo, hiphop és különböző folkzenékben. De szívesen kacsingatok az electro témákba is.

- A saját dolgaid mellett másoknak is készítesz zenéket, zenei alapokat?
- Leginkább Audreynak készítek zenéket, abban a felállásban egy teljesen más, jóval elektronikusabb világot veszünk célba az electrohoptól a minimál house-on át az electropopig mindenfélét. Ezenkívül érkezett jópár felkérés különböző zenekaroktól közreműködésekre, és jónéhány remixre is. Persze várom az új kihívásokat is!

- Honnan jött az ötlet, hogy a hiphop és break ütemekre népzenei elemeket keverj? Régi barátság köt a folkzenéhez? Esetleg néptáncoltál?
- Gyerekkoromban rengeteget voltam falun nagyszülőknél és akarva-akaratlanul sok behatás ért. Aztán a jó öreg ének-zene óra... A magyar népzenéknek van egy különleges hangzása, ami nagyon vonz. Végül a '90-es évek vége felé az Anima Soundsystem dubfolkhiphop albumai magukkal ragadtak. Azóta tervezgettem és gondolkoztam, hogyan tudnék én is valami hasonló, misztikus hangzást létrehozni. Miután megtaláltam a megfelelő segítőket, végre hozzá is kezdhettem.

- Szerinted a mai zenék között van keresnivalója a népzenének? Vagyis lehet ebből "divat"?
- Van. Bár túl sok embert nem érdekel ez magában, viszont egy modern "köntösbe" bújtatva annál többeket vonz. Legalább valamilyen formában tovább lehet vinni ezeket a dalokat, ha már másképp nem. Természetesen a nagyobb tömegekről beszélek, hisz egy kisebb hagyományőrző réteg mindig van, de magában ez a kisebbség kevés lenne egy idő után. Azt veszem észre, hogy egyre többen próbálnak ebből divatszerűen gazdálkodni a javukra, de ezek mögött nincs igazán háttér, csak kiragadnak részleteket, majd úgyis kikopnak idővel.

- Mik a jövőbeli terveid? Próbálkoztok kiadó kereséssel vagy magatok adjátok ki "szerzőiben" az anyagokat? És ha már itt tartunk: mikor lesz Fu-rakk lemez?
- Egyenlőre még konkrétan nem mentünk egy kiadóhoz sem, hisz talán eddig nem is volt kiforrt anyagunk, így azt hiszem, értelme sem lett volna. Készülök/készülünk egy albummal szép lassan, nem mondok semmi konkrétumot, csinosítgatom a dalokat, közben készülgetnek még felvételek is. Nem túl sokára biztosan lehet majd egy "csokorban" hallani a dolgainkat. Erről néhány felvétellel viszont szeretnénk egy-két helyre bekopogni, hátha...

- Mi a véleméyned az "illegális" zeneletöltésről? Veszély a zeneiparra vagy forradalom?
- Vegyes érzelmeim vannak. Jó a net számunkra, mert rengeteg emberhez eljut az, amit csinálunk, de rossz a zeneiparnak. Ugyanakkor ha megnézünk egy nagyobb előadót, igazából szerintem nem panaszkodhat. Tény: ha nem lenne letöltés, akkor több pénz jönne be nekik, de így sem kell sajnálni nagyon senkit. Egyébként azt veszem észre, hogy sokan ébrednek rá egy eredeti lemez szépségeire, értékeire és egyre többen vesznek eredeti hanghordozókat. Teljesen más érzés úgy meghallgatni egy albumot, hogy közben a borítóját nézegeted a saját kezedben. Aki igazán szeret zenét hallgatni, azt csak buzdítani tudom a vásárlásra az élmény miatt, a többieknek ott az mp3.

-nagyM-

[2008.01.27.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
pafff 2009.03.26. 22:04 • [1]
friss Fu-rakk interjú:

http://www.radiobogre.com/index.php/adasok/34-interju/183-fu-rakk-interju

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még