2024. május 12. | vasárnap | Pongrác nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A pasik vajon miért nem vetkőznek? - 5 CD-t nyert!
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
Belocca
The FlameMakers
DJ Tiësto (DJ Tiesto)

A fénytechnikus a melleket bámulja, beleakad a potméterbe a műköröm - Női lemezlovasok Magyarországon

Daneel-B hazánkban egyre nagyobb sikereket ér el duójával a Flamemakers-szel és egyedül is. Zenéit külföldön is rendszeresen játsszák a clubokban. Ő a következő véleménnyel volt a női DJ-éket illetően:

„Nemtől függetlenül bárki képes lehet arra, hogy jó lemezlovas legyen, ha megvan hozzá a háttere és érzéke.” De vajon mi lehet az oka annak, hogy lányok, akik eddig nem mozogtak zenei körökben, egyik napról a másikra kereső dj-vé akarnak válni? „Fejlődő kapitalista szemléletnek köszönhetően egyre több tapasztalt régi róka jön arra rá, hogy milyen lehetőségek is vannak a női DJ-k futtatásában. A marketing egyik legfontosabb tézise az, hogy nem számít, hogy hogyan csinálod, a lényeg, hogy te legyél az első. Itthon ez be is jött, a dolog szomorúsága az, hogy a DJ szakma hígítását maga a kapuzárási pánikban szenvedő nagyöregek idézik elő, ha már megújulni nem tud, akkor húzzon le pénzt a másik sikeréből.

Így itthon meglett a cicababa DJ-k tipikus receptje: Végy egy csajszit, aki kinéz úgy, hogy celebrity legyen belőle, dumáld tele hülyeségekkel a fejét, majd csinálj neki a saját kontaktlistádból egy országos turnét. Diszkó tulajnak úgyis mindegy, mivel kevés a női DJ, kuriózumnak számít majd a műsorfüzetben, és valószínű, hogy sok kiéhezett kant fog vonzani az optikailag tuningolt női DJ. Mindenki ismer ilyen cicababa DJ-t, nem is egy van belőle. Pontosan kialakult egy olyan sztereotípia, hogy ha valaki jól néz ki az már automatice odasorolódik, hiába felkészültebb, ügyesebb zeneileg. Az amorf, nem bombázó hölgy DJ-ket mikor éri ilyen vádaskodás? Feltehetően soha.”

Csak pénz kérdése az egész?

Ez elég lehangoló. Ezek szerint csak pénz kérdése az egész. Akkor már szájfeltöltésre is futja rosszabb esetben… És mi lesz a szakmával? Daneel-B így folytatja: „Mindenki tudja, hogy nem lehet semmilyen szakmát megtanulni pár hónap alatt, azt is tudja mindenki, hogy éveknek kell eltelnie, hogy valakiből legyen valaki. Olyan lesz a szórakoztató ipar, mint egy játékszoftver. Öt perc alatt csinálsz egy karaktert és azzal játszol, aztán vagy meghal főzés közben vagy nem. Nem számít az, hogy beleakad-e a potméterbe a műköröm, vagy a fénytechnikus a fénypult helyett az izgő-mozgó melleket bámulja, a lényeg akkor is azon múlik, hogy hogyan zenél az illető. Semmilyen menő marketing szöveg és kampány nem fogja eltakarni azt, ha valaki nem ért a dologhoz.

- A parasztvakítás se működik úgy, hogy egy pici hitelesség ne legyen mögötte, a felfújt lufi egy idő után kipukkad. Pont az ilyen hölgyek miatt lesz egyre nehezebb az olyan DJ csajok dolga, akik komolyan gondolják a szakmát, hiszen a média hatására mindenkit egy kalap alá fognak venni. Amennyi előnye származna abból, hogy nő vagy, hogy jól néz ki, annyi hátránya is van, mivel nem kis munka lesz bebizonyítani a nagyérdeműnek és a szakmának, hogy ő nem az átlag. Summa summarum: a diszkós szakmában is a nőknek végig kell menni az ún. "egyenjogúsági forradalmon" ahogy ezt tették a történelemben más és más szakmákban.”

Dolgozni kell a sikerért

Tehát leszűrhetjük a következtetést: ha az ember lányának a vágya, hogy DJ-ként elfogadják, ugyanúgy meg kell dolgoznia a sikerért, mint egy férfinak. Csak másképp. Akinek pedig az elismerés nem fontos, az a könnyebb utat választja.

A témával kapcsolatban kifejtette a véleményét Belocca is, aki amellett, hogy tehetséges DJ, slágereitől hétről hétre zengenek a külföldi és hazai clubok: „Sokan pénzt látnak abban, hogy gúnyt űznek a DJ-k nemes hivatásából, sokszor oda nem való embereket nevesítenek, promotálnak, mert nagyobb a mellbősége vagy éppen egyes ruhadarabok hiányoznak a fellépéskor a show végett. Nem kevés visszajelzést kaptam már ismerősöktől hasonló gondolatokkal: „szép szakmád van, ha még egy playmate maca is meg tudja tanulni! Mixelni mindenki meg tanulhat, aki akar, de azt is lehet amatőr módon és profibb módon is. Manapság már bárki hozzájuthat a kellő felszereléshez és tud gyakorolni otthon vagy akár barátjánál, ismerősénél.”

Mi kell még, hogy valaki „sztár dj-nő” legyen? „Jó kapcsolatok révén (pl: playmate, címlaplány, akik már alapból jó kapcsolatokkal rendelkeznek) az illető hamar bizonyításhoz is jut, hogy megmutathassa „tehetségét” a nagyérdemű közönségnek, feltehetőleg irreálisan magas gázsiért amiért egy másik lemezlovas évekig harcolt. Tapasztalva ezeket a dolgokat egyre inkább azt látom, hogy az intelligencia múzeumban kiállított tárgy lett. Hagyományokat felborítva teszik tönkre azt, amit anno lemezlovasaink felépítettek, köszönhető ezt az egyre inkább butuló világnak, ahol egy ledobott melltartó nagyobb kuriózum mint a világ bármely csodája.”

Mi lesz azzal, aki hitelesen igyekszik a szakmában dolgozni, akinél tényleg a zene az elsődleges?

[2009.01.26.]

« előző oldal  (2. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
21plusonly 2008.12.04. 22:44 • [14]
Úgy látom, hogy itt nem sok minden jött vissza ebből az egészből, pedig nagyon jó kis írás!
21plusonly 2008.12.04. 22:41 • [13]
(kimoderált hozzászólás)
molnar.iren 2008.03.25. 17:59 • [12]
irenke....zenét keell táncolni nem azenére táncolni.. nem aDJneme afontosa.jo zene mindent .kibir ---
arika48 2008.03.24. 23:54 • [11]
szépek és bátrak,pedig tudják,hogy mennyi kritika fogja őket érni és mégis felvállalják
csocsesz01 2008.03.24. 23:14 • [10]
mindegy,hogy férfi vagy hölgy csak az este legyen szuper,pörgős!hajrá csajok!

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.10.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.09.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
A világ legjobb ABBA tribute...

Mefisztóland a Katonában
Április 27-én mutatta be a Katona József Színház a Mefisztóland...

Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
beszámolók még