2024. május 15. | szerda | Zsófia, Szonja nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Véget ért az ABC Tehetségkutató 2006 hazai fordulója
Valósítsd meg a zenekarod álmait!
Képgalériák
ABC-Becherovka tehetségkutató - beszélgetés
Kapcsolatok
Azokon a napokon
Dystopia
ESKAbbe
Lincoln
Nasmith
SeeN
Gonzo
nemEZ
Legnépszerűbb csengőhangok

Tehetségkutató és kerekasztal a Becherovka ABC-n

Szakmai kerekasztallal zárult a nemzetközi tehetségkutató magyar fordulója, a III. Becherovka ABC, amely méltán pályázhat hazánkban a valódi tehetségkutató címre, mert a legtöbb műfajt szólaltatja meg, és a saját műveiket előadó kész zenekarokat egyedülállóan értékeli, a külföldi bemutatkozás lehetőségét is kínálva.

Az idén is többezres tömeget és kétszáz zenekart megmozgató versenyen rengeteg esemény volt, s többek között ismert zenészek csemetéi is megmérették magukat. Somló Tamás fia, Somló Dániel zenekara – a fúziós rock-metalt játszó Seen – például azon nyolc banda egyike, amelyek kijutottak Közép-Európa legrangosabb tehetségkutatójának bécsi fordulóira.

Akik továbbjutottak

A körülbelül 200 hazai zenekart megmozgató előválogatás után – amelyet idén először egy webes szavazás is kiegészített – a legjobb 40 amatőr és félprofi kész, saját produkció kapott élő fellépési lehetőséget (pop-rock-metal-jazz-rock-fusion kategóriákban) négy novemberi hétvégén. Alkalmanként 10-10 fellépő mérte össze tudását, és közülük 2-2, tehát összesen 8 zenekar jutott tovább a bécsi középdöntőkbe. A zsűri véleménye mellett a közönség-szavazatok idén is előkelő szereppel bírtak, hiszen egy feltörekvő zenekar esetében a publikum bevonása megkerülhetetlen.

A bécsi Planet klubban zajlanak a tavaszi elődöntők, a város egyik legimpozánsabb koncerthelyszínéről elmondható, hogy már önmagában megtiszteltetés ott fellépni. Eláruljuk most azt is, hogy mely zenekarok ezek: Azokon a Napokon, Dystopia, eSKABBE, Gonzo, Lincoln, Nasmith, nemEz és végül a Seen. Innen az út már egyenesen vezet a 2008. május 1-én, a Práterben megrendezendő, kb. 30 ezer látogatót vonzó látványos nagydöntőre, ahol a magyar résztvevők további nemzetek (olasz, osztrák, szlovén, szlovák, horvát) indulóival versengenek majd – nemcsak – a milliós értékű nyereményekért. Ausztriában – hasonlóan a magyar válogatóhoz – olyan kapcsolatokra is szert tehetnek a zenekarok, amelyekkel megnyílhatnak számukra a zeneipar kapui.

Három évvel ezelőtt, a magyarok csatlakozásával vált az ABC nemzetközivé, és ma már 6 európai nemzet többszáz zenekarát megmozgató, rangos tehetségkutatóvá nőtte ki magát. Josef Muff Sopper, az International Live Award atyja elmondta: „A magyarok minden szkepticizmusa elszállt, amikor az első bécsi nagydöntőn a dobogón találták magukat. Ez az elismerés is bizonyítja meggyőződésemet, miszerint a magyar bandák világszínvonalon zenélnek. Ha továbbra is szorgalmasan élnek a tehetségkutatónk adta lehetőségekkel, végül egészen biztosan a nemzetközi zenei piac szereplőjévé válik néhányuk. Jó példa erre a The Moog; 2005-ös ABC-s szereplésük óta már nemcsak az első lemezükön, de az amerikai turnéjukon is túl vannak. Őszintén kívánok további sok szép bécsi sikert 2008 tavaszára a magyaroknak!”.

Tehetségkutatós kerekasztal

A zenei tehetségkutatás hagyományosan izgalmas témakör, amelynek rengeteg módja és műfaja létezik, mégsem mindig tisztázottak alapelvei és alapkérdései. Ezért idén, a Becherovka ABC fordulóit követően zenei tehetségkutatós kerekasztalt rendezett a tehetségkutató szervezője (a Budapest.Rock.N.Roll (BPRNR) zenei szervezőiroda), amelynek résztvevői kritikusi, zenészi, kiadói, menedzsmenti, szponzori, szervezői és újságírói oldalról érkeztek.

A Becherovka ABC Tehetségkutató kerekasztalának résztvevői:
Bakács Tibor „Settenkedő” (kritikus)
Bérczes Ádám (kiadóvezető; CLS Records)
Horváth Vanda (főszerkesztő; MTV Music)
Kovács Cosette (brand manager; Becherovka)
Lévai Balázs (Dob+Basszus; MTV)
Nádori Péter (főszerkesztő; Quart.hu)
Szabó Tamás (zenész; Locust on the Saddle)
Tóth Szabolcs (zeneszerző, gitáros; Sugarloaf)
Vörös András (ügyvezető; BPRNR)

„Ha megmutatod magad, profi hangzással és fényekkel lépsz fel, közönséget toborzol, hogy ezt a képességed tökélyre fejleszd a saját klub-fellépéseidnél, építed a kapcsolataidat, a tehetségkutatón nyert felszereléseket és stúdióidőt a saját boldogulásodra használod fel, akkor nem kell feltétlenül az első helyet megnyerned. Óriási lökést kap a zenéd, és a sokszínű, profi zsűriből felfigyelhetnek rád. – árulta el Vörös András a BPRNR ügyvezetője, hogy szerinte nem elég a karrierhez egy tehetségkutató megnyerése.

Akik már bizonyítottak

Jó példa a bemutatkozásban rejlő lehetőségekre a pécsi Esclin Syndo, vagy a budapesti Locust on the Saddle. Ők – a Becherovka ABC-ről indulva – a komoly nyeremények mellett számos nemzetközi koncertmeghívással tértek haza Ausztriából. A verseny presztízse és publicitása, valamint az ott nyert kapcsolati tőke meghozta a hatását – a zenekarok pedig éltek a lehetőségekkel. Friss, idei példaként említhető az első hazai fordulóról továbbjutott Gonzo nevű zenekar, akiket már novembertől hallani lehet egy országos zenei rádióban – zenéjükre a Becherovka ABC-n figyelt fel a rádió szerkesztője.

Mert kellenek szponzorok és nyilvánosság

A valódi tehetségkutatókat, és a hozzájuk kapcsolódó publicitást és médiaérdeklődést mindenki szükségesnek és elengedhetetlennek tartotta. Hiszen ezek azok a produkciók, amelyek teret adhatnak azon alternatív zenekaroknak is a megmutatkozásra, akik egyébként nincsenek reflektorfényben. Azonban az ismeretlen, feltörekvő zenekarok bemutatkozásához a szakmai elszántság mellett szükséges egy elkötelezett szponzor támogatása is, amely nélkül ugyanis ma már elképzelhetetlen egy zenei produkció létrejötte – szögezték le végül konklúzióként a résztvevők. Idén a Becherovka (Pernod-Ricard) többmilliós támogatása nélkül pl. nem valósulhatott volna meg az International Live Award hazai válogatóversenye.

– BPRNR/HAK –

[2007.12.26.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.14.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.13.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még