2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Önszembesítő kisfilm a Unique-tól
Meglepetés a javából! Nem érkezett meg a sztárvendég!
Hogyan született a megasláger? - Szekeres Adrien elárulja
Hogyan született a Valahol című sláger? - Létray Ákos elárulja
Rajtad múlik: eláruljuk Hooligans Tibi titkát
Titkok Varga Feriék slágeréről! Nem saját Randevújukról énekelnek?
Kapcsolódó Kiadványok
Unique: Én
Unique: Más Világ
Kapcsolatok
Unique
Völgyesi Gabriella
Kovacsics Ádám
Ferbár Zsolt

Hogyan született a Tükör című sláger? A Unique elárulta!

Nehéz olyan mai zenét sugárzó rádiót találni, amelyben ne csendülne fel a Unique formáció egyik friss slágere, a Tükör, sőt, ez a dal már a toplistákat is ostromolja. Hogy miként született meg a dal arról Kovacsics Ádám árult el titkokat a zene.hu olvasóinak.

A Unique lemezekre általában két irányvonal szerint szokták a tagok a dalokat megírni. Az egyik az, ahol kizárólag az számit, hogy nekik tetsszen, míg a másik, egy szigorúbb irány az, amikor is kislemezre, rádióba szánják a dalt. Persze van úgy, hogy egy nem rádióba szánt dal valamiért mégis rádiós lesz és igaz ez fordítva is.

- A Tükör egy olyan dal volt, amit az elejétől kezdve kifejezetten rádiós füllel írtunk és biztosak voltunk benne, hogy megjelentetjük kislemezen – mesélte lapunknak Kovacsics Ádám, a Unique tagja. - Általában más dalszerzők úgy dolgoznak, hogy előbb a dal van meg és utána a szöveg. Nálunk ez néha fordítva. Ennél a dalnál is a Zsolt írta meg előbb a dalszöveget és én utána írtam meg hozzá a zenét. A dal végső formájához általában még a szöveget hozzá kell igazítani, így egy-két ponton kellet itt is egy picit változatni – tette hozzá.

A Tükör a Más Világ című lemez dalai közül nyolcadikként látta meg a napvilágot 2006 januárjában, s egészen szeptemberig, a lemez megjelenéséig nem is esett át nagy változáson.

Rádiós dalnak készült?

Ez a szerzemény egyébként az utolsóként (negyedikként) megjelent kislemez erről az albumról. A tagok úgy tervezték, hogy már hamarabb kihozzák, de valamiért a végére maradt, pedig ezt érezték a leginkább rádióbarátnak.

- Amikor elhatároztuk, hogy a kislemezen megjelentetjük, készült belőle egy rádiós hosszúságú verzió, amit egy kicsit áthangszereltem a mai fülemnek megfelelően. Úgy tartom, hogy egy muzsika, vagy nagylemez megírását, hangszerelését nem lehet befejezni, csak abbahagyni. Én ezt általában akkor, teszem, amikor úgy érzem, hogy az éppen akkori hangulatomhoz képest a legtöbbet kihoztam belőle – nyilatkozta az átalakításról Kovacsics Ádám.

Ádám a dalokat zongorán szokta megírni, de gyakran csak a hangszerelés vége felé véglegesíti az énekdallamot. Általában a saját, a neki kényelmes hangfekvésben „álmodja meg” az énekdallamot, ami sokszor Gabinak pont rossz, vagy nehezen énekelhető, mivel az ő hangfekvése magas.

- Ennél a dalnál is így volt ez, viszont mivel még ki tudta énekelni úgy hagytuk és nem transzponáltuk a dalt más hangnembe. Persze a felénekléskor ilyenkor nehezebb a dolga, de szerencsére szereti a kihívásokat - tette hozzá a zeneszerző.

És hogy mennyire sikerült jól a Tükör című sláger. Aki a rádiók mellett természetesen a zenetévék is műsorukra tűzték, de most nálunk is megnézheted.



-ej-

[2007.12.01.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még