2024. május 25. | szombat | Orbán nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A pasik vajon miért nem vetkőznek? - 5 CD-t nyert!
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
Belocca
The FlameMakers
DJ Tiësto (DJ Tiesto)

A fénytechnikus a melleket bámulja, beleakad a potméterbe a műköröm - Női lemezlovasok Magyarországon

„Ezen felsorolt érvekből kiindulva női dj-nek lenni sok megpróbáltatást von maga után. Sokan nem a tehetségükért hívják a női lemezlovasokat, hanem a jó reklámértékük miatt vagy éppen azért, mert valakinek megtetszett a vezetőségből vagy csak szimplán jól mutat a dj pultban. Sokan próbálják majd hasonlítgatni őket más női dj-khez a playmate és címlap- lányok közül és akár kérni azt, hogy lekerüljön egy-két ruhadarab. Ezek nem jól eső dolgok az elszántan küzdő dj hölgyek számára, mivel ők pont ez ellen harcolnak, hogy valamivel kitűnjenek a többi közül és ez az a dolog, ami nagyon göröngyössé teszi az útjukat melyben sok buktató lesz még, melynél vagy fáradt lesz az illető és elesik vagy harcol tovább, ha elesett is.”

A témából nem hagyhattam ki Workidz-t, aki a világ egyik leghíresebb angliai lemezkiadónál exkluzív művészként dolgozik és első magyarként ismerte el munkáját többek között DJ Tiesto, az electronikus tánczene elsőszámú lemezlovasa.

„Számomra egy kicsit nehézkes olyan témát ismét elővenni, amivel már foglalkoztam nem is olyan régen elég megmondóan fogalmazva a nyuszis lányok hirtelen jött „személyiség zavaráról” majd a követőikről. Nem sok minden változott, továbbra is zavartalanul folytatják amatőr tevékenységüket a legismertebb helyeken pörgetve többszörös gázsiért, ráverve azokra a tehetséges profi dj kollégákra, akik már több éve a modern tánczene jeles képviselői akár világszínvonalon akár hazai szinten nézve.”

Egy aktmodellnek hazánkban sokkal nagyobb értéke van, mint egy dj-nek

És vajon ő mit tapasztalt, hogyan, miért került a zeneipar ebbe a helyzetbe? „Lényegében egy nagyon egyszerű bizniszről van szó. Egy aktmodellnek hazánkban sokkal nagyobb értéke van, mint egy dj-nek, és ha a legismertebb clubok vezetőit nézzük itthon, akkor észrevehetjük, hogy csak a pénz, ami számít, ezért egy ilyen „bomba” ötletet könnyedén vesznek fel a programlistájukba. A tehetség itt egyáltalán nem mérvadó, a szépség számít és az, hogy ő a playmate márkát viseli a homlokán, azzal vált népszerűvé, ezáltal a dj pult mögött is megismerik ha odakerül, bárhol.

- Tovább nem is lényeges részletezni, hiszen adja magát értelemszerűen ez a bizonyos népszerűség, valószínűleg ha egy ilyen hölgyeményt egy másik szakmába/hivatásba állítanának be, ott is megnőne a forgalom egy három napos csoda erejéig. Ezért hangsúlyozom, hogy ez csak ennyi, se több se kevesebb. A szépség mulandó és ők ezáltal hamarabb kimennek a „divatból”. Egy filmnek is például lényeges részét teszi ki a zene, a látvány önmagában nem tesz felejthetetlenné egy alkotást főleg, hogy ha rosszul válogatták őket a jelenetekhez. Végeredményben az összhang ad csak értékelhető eredményt és emléket”

Azon kívül, hogy a nők hamarabb „kiöregedhetnek” ebből a szakmából, az eredeti hölgy DJ-knek egyéb problémákkal is meg kell küzdeni. Amellett, hogy a „hirtelen befutott tehetségekhez” hasonlíthatják őket, ez a szakma megmarad egy kemény, éjszakai munkának, amikor a nőnek sokszor magas sarkúban kell órákat állnia a pult mögött munka közben. Azért egy fellépő nem mehet slamposan egy jobb helyre. Ebben akár lehet egy kiskanál önirónia is, nem tagadom. De úgy érzem ez a legkevesebb, mert a hivatás az hivatás, és a zene szeretete eltörpít minden egyéb kényelmetlenséget.

De egy szakmabeli férfi gondolatai másra is kiterjedhetnek: „Általánosságban foglalkozva a női dj-kről is érdekes. Én soha nem tudtam elfogadni a női dj-ket és nem azért, mert rosszul mutatnak a lemezjátszók mögött, hanem mert vannak partik amik kemények és feszesebb, durvább ütemeket kell játszani, ezáltal valahogy nem jön képbe számomra a női nem, mert ha a közönség olyan akkor oda egy sokkal erőteljesebb magatartást, kisugárzást kell mutatni.

Irányítania kell

- Hasonlít részben a karmester tevékenységére egy zenekarban, sok mindent kell irányítania a dj-nek is, és ha nem képes rá akkor a közönség elhagyja a táncteret. Kevés adatott a világnak női DJ-kből eddig is, akik valamire vihették ők rögtön a legkeményebb műfajban indultak és futottak be, talán ezért is szerencsésebb a nők számára egy keményebb oldalt bemutatni és az alapján hírnévre szert tenni, mert valahogy akkor nem gondolkozik el rajta senki, hogy ő a gyengébb nemet képviseli máskülönben."
 
Úgy érzem, mind három részről tanulságos gondolatokat ismerhettünk meg, az is igaz, hogy nem feltétlen minden szemszögből. De az jelentheti azt, hogy aki egy kicsit is benne van a szakmában, tudja mi az érték, nem beszélve Daneel-B, Belocca és Workidz tapasztalatairól. Valószínű, ha másokat megkérdeznék, hasonló értelmezéseket kapnék. Végül fontos, hogy bár utalásokat találhatunk személyekre, ez a riport véleményeken alapul.

Hogy a kedves olvasó egyet ért, vagy sem, magának kell eldöntenie. Az biztos, hogy hozzáértők nyilatkoztak, és kikben bízhatunk, ha nem bennük. Egyébként igenis vannak hiteles női dj-k, akik valóban megérdemlik sikereiket, és akik nem más hivatásból egyik pillanatról a másikba ugrottak ebble. Fontos, hogy különbséget tudjunk tenni a kettő között és ne higgyünk minden reklámfogásnak.

-Lillian-

[2009.01.26.]

« előző oldal  (3. oldal)  

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
21plusonly 2008.12.04. 22:44 • [14]
Úgy látom, hogy itt nem sok minden jött vissza ebből az egészből, pedig nagyon jó kis írás!
21plusonly 2008.12.04. 22:41 • [13]
(kimoderált hozzászólás)
molnar.iren 2008.03.25. 17:59 • [12]
irenke....zenét keell táncolni nem azenére táncolni.. nem aDJneme afontosa.jo zene mindent .kibir ---
arika48 2008.03.24. 23:54 • [11]
szépek és bátrak,pedig tudják,hogy mennyi kritika fogja őket érni és mégis felvállalják
csocsesz01 2008.03.24. 23:14 • [10]
mindegy,hogy férfi vagy hölgy csak az este legyen szuper,pörgős!hajrá csajok!

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás » próbaterem [2024.05.23.]
SÜRGŐS HITELEK hangszer [2024.05.22.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még